"You are the master of your destiny. You can influence, direct and control your own environment. You can make your life what you want it to be." – Napoleon Hill

Word jij beïnvloed door je omgeving of beïnvloed jij je omgeving in moeilijke situaties?

Door: Heidi van Kampen -


Vaak, wanneer we het over onze “omgeving” hebben, gaat het over het wel of geen invloed hebben op onze omgeving of over wel of niet de “schuld” van iets neerleggen bij onze omgeving in plaats van bij onszelf. Hoe kijk jij naar je omgeving? Denk jij invloed te hebben op je omgeving of heeft je omgeving alleen maar invloed op jou?

Misschien is het iets persoonlijks, maar wanneer ik het moeilijk heb kijk ik vooral naar wat er binnen in mij leeft, wat IK kan doen om de moeilijke situatie aan te gaan of te overwinnen. Daarbij denk ik er niet direct aan dat ik wellicht mijn omgeving mij kan laten helpen. Nu vermoed je misschien dat ik nu doel op “hulp vragen” (en ja, dat vind ik soms ook best lastig), maar daar gaat het dus niet over in deze blog.

Deze blog gaat over hoe jij je omgeving JOU kunt laten helpen door deze te beïnvloeden met behulp van een heel simpele natuurwet!

December “the most difficult time of the year”?

De december maand is zo’n typische maand waarin onze omgeving enorm veel invloed op ons kan hebben.

De winkels (en niet te vergeten de reclamefolders) staan vol lekkers om ons te verleiden tot veel (en misschien ook wel minder gezond) eten. Voor degene die niet zoveel hebben met deze “donkere dagen” is er een menigte van mensen die aangeven hoe “gezellig” deze dagen toch altijd zouden moeten zijn. De meeste agenda’s staan vol met borrels, etentjes, voorbereidingen en andere “verplichtingen”, waardoor tijd en aandacht voor jezelf wel heel erg minimaal kan worden.

En dan natuurlijk het befaamde “het moet DIT jaar nog gebeuren”, alsof het einde van het jaar überhaupt het “einde” is en er niets meer in januari afgerond kan worden (ja ja, ik weet het budgetten e.d. die nog op moeten omdat ze anders volgend jaar niet meer toegekend worden…kwestie van o.a. beter plannen lijkt me…maar alla dat is een andere discussie).

Al met al niet de ideale periode om onze voorgenomen goede intenties of goede humeur vol te houden en een broednest voor “moeilijke situaties”. En dan menen we ook nog nieuwe goede voornemens te moeten verzinnen voor het volgende jaar? I rest my case…

Jij kan sturen!

Maar hoe zorgen we nu dat deze omgeving ons juist gaat helpen in deze of andere moeilijke tijden? Want tja, we leren altijd; het enige dat we kunnen veranderen is “onszelf”.

Ik durf de strijd aan te gaan door de beweren dat dit NIET zo is en we wel degelijk invloed hebben op onze omgeving!

Heb je weleens heel rot gedaan tegen iemand? Wat was dan zijn of haar reactie? Vast niet zo heel positief…en waarschijnlijk werd jij er ook niet blij van. En heb je weleens iemand spontaan geholpen, bijvoorbeeld door een tas te dragen of gewoon even een vriendelijke groet op straat? Wat was dan de reactie en hoe voelde jij je toen? Ik vermoed dat je er best een beetje blij van werd!

Zonder dat je er misschien erg in had: een puur staaltje van beïnvloeding van je omgeving!

En de kern waarop dit gebaseerd is: Actie geeft reactie (dank je wel Isaac Newton!).

Zo simpel is het!

Nou ja, vooruit, dit is wel erg kort door de bocht, een beetje meer uitleg is hier op zijn plaats.

Een natuurwet geldt ALTIJD

We staan er vaak niet bij stil dat alles wat we doen of denken een actie is en dat er ALTIJD een reactie hierop is of komt. Dit kan iets zijn wat we direct waarnemen, maar het kan ook iets zijn wat later “geoogst” wordt.

Wanneer je je meer bewust wordt van deze natuurwet zul je merken dat je de wereld op een wat andere manier gaat bekijken (ook hier: actie = “bewuster”, reactie = “anders zien”).

Je kunt dan bijvoorbeeld op de volgende 2 manieren naar een situatie gaan kijken, namelijk:

  • vanuit de actie kant: wat deed of dacht ik en wat was het gevolg (en is dit het resultaat dat ik wilde)
  • vanuit de reactie kant: wat gebeurde er en wat veroorzaakte het (en had ik iets anders kunnen doen of denken)

Naast analyserend, kun je ook doelbewust acties in gaan zetten om bepaalde reacties te verkrijgen, ofwel:

  • Wat wil ik bereiken (reactie) en hoe krijg ik dit voor elkaar (actie)?

Manipulatie?

Vind je dit een beetje te veel lijken op manipulatie? Dan heb je gelijk, althans wanneer je onder manipulatie verstaat “het beïnvloeden van anderen om hier voordeel uit te halen”. Maar er zit mijn inziens nogal een verschil tussen “beïnvloeden” en “manipuleren”.

(On)bewust beïnvloeden doen we allemaal én continu én ten voordele van onszelf!

  • Allemaal en continu; wij mensen maken deel uit van de natuur, staan continu in contact met onze omgeving (wat die dan ook is) en initiëren continu (on)bewust acties (en deze worden dus ook altijd gevolgd door reacties).
  • Ten voordele van onszelf; ons oerinstinct is overleven. Zelfs wanneer je iets voor iemand anders doet en dit misschien helemaal niet zo leuk vindt om te doen, dan is er iets wat maakt dat dit dan toch een voordeel voor jou oplevert.

Je kunt het eens of oneens zijn met deze laatste bewering (altijd een interessante discussie), maar voor dit onderwerp maakt het gelukkig niet uit of je het er wel of niet mee eens bent.

Het (on)bewust “beïnvloeden” begint al direct bij ons ontstaan, denk als voorbeeld maar eens aan een baby die honger heeft…

Wanneer je “manipulatie” als iets negatiefs ziet, dan is mijn inziens de definitie van “manipulatie” niet bovenstaande definitie, maar hoort hier nog een toevoeging bij namelijk, dat het effect van de beïnvloeding voor de ander bewust (!) negatief is. Dat is absoluut NIET wat ik bedoel in deze blog.

De oplossing ligt in je omgeving, toch?

Natuurlijk kun je niet op alles in je omgeving invloed uitoefenen (leuk onderwerp overigens om tijdens de feestdagen over te filosoferen met vrienden en familie als je wilt!). Maar het inzicht dat je dus wel invloed KUNT uitoefenen, geeft je een heleboel nieuwe mogelijkheden in het leven!

Wees gerust “je kunt alleen jezelf veranderen” goeroe’s (waaronder ook ikzelf