“Only best friends will tell you the truth and bear to risk of losing the friendship, because they can’t afford to watch you lose your life.” – Terry Mark

Spiegeltje, spiegeltje…

Door: Heidi van Kampen -


Er was eens in een land niet zo heel ver hier vandaan…

Ik zou als een sprookje kunnen beginnen, alleen is dit verhaal echt waar. Er gebeuren zoveel bijzondere dingen dat je bijna zou denken dat het een echt sprookje is.

Dit verhaal verdient het om opgeschreven te worden, wellicht omdat het (net als een sprookje) ook een “diepere” boodschap bevat, maar ook gewoon omdat het een heel bijzonder verhaal is…althans voor diegene die het ziet…

When magic happens…

Het is ruim een jaar geleden dat mijn beste vriend een video maakte met de titel “Meant4Life where the magic happens”. Zwaar onder de indruk zijnde van ruim 30 outdoor training deelnemers die vol overgave de confrontatie met kou aangingen, werd er toen voor deze titel gekozen.

Nu iets meer dan een jaar later, ben ik, met deze zelfde vriend, in “magisch” Lapland beland om te onderzoeken of Meant4Life hier iets moois kan gaan opzetten voor haar klanten. Ik geloof erin: Fairy tails exists and magic happens!

Life was meant4 good friends and great adventures

Dit verhaal gaat over een bijzondere reis naar het land van de Laplandse “sjamaan” en begint eigenlijk al zo’n 3 jaar geleden.

Mijn beste vriend, we zullen hem voor het gemak Pieter noemen ;-), ondersteunt zijn vriend al een aantal jaren bij het verhuren van kamers aan buitenlandse studenten. Waar zijn vriend huiseigenaar is en zorgt voor alle “materiele” behoeften, zorgt Pieter vooral dat de bewoners “een thuis” krijgen in het voor hen vreemde land Nederland. Samen laten ze diverse aspecten van ons land zien, maar Pieter biedt ook een luisterend oor en geeft advies waar gewenst of nodig. Dat de studenten dit zeer waarderen blijkt wel uit de vele blijvende vriendschappen die hierdoor ontstaan zijn en die, ook na vertrek uit Nederland, nog blijven voortduren.

Soms is dit contact zo intens dat een diepe vriendschap ontstaat…en wanneer dat zo is, beginnen de avonturen…

Cannot KEEP CALM because I’m FINNISH

3 jaar geleden verscheen een Finse, Taekwondo beoefende, student op Pieter zijn levenspad. Aan de prachtige verhalen die deze student over Fins Lapland vertelde en de geschiedenis van hemzelf en zijn familie kon eigenlijk niemand ontsnappen. Pieter was nieuwsgierig naar deze bijzondere jongen met zijn verhalen en de interesse was wederzijds waardoor een diepe en intense vriendschap groeide. Pieter werd (letterlijk, maar geheel vrijwillig) meegesleurd naar Taekwondo wedstrijden (en maakte daar geweldige video’s van) en uiteindelijk vorige jaar ook naar de plaats waar deze student opgegroeid was, namelijk aan het meer Jerisjärvi zo’n 250 km boven de poolcirkel in Fins Lapland.

Wishes DO come true

Wie had kunnen weten dat aan dit bezoek een vervolg zou komen dat (mijn) dromen te boven gaat?

Eenmaal in Lapland aangekomen werd Pieter “betoverd” door de bijzondere eigenschappen van dit land. Niet alleen aurora borealis (ofwel het “noorderlicht”), de enorme hoeveelheid sneeuw en bijzonder kleurrijke taferelen zorgde voor een werkelijk gevoel van “Winter Wonderland”, ook de stilte, de overweldigende schoonheid van de natuur, de schoonste lucht, maar vooral ook…de bijzondere familie waar Pieter mee kennis maakte.

De vriendschapsband met de Fin werd nog hechter en zelfs uitgebreid. Pieter had vanaf dat moment een “best shaman friend from Lapland” gekregen in de vader van de Fin genaamd Jari.

Vol dankbaarheid en bewondering stond Pieter daar op een nacht op dit bijzondere (natuurlijk bevroren) meer en deed 1 wens: Wat zou ik hier graag met Heidi willen staan…

A true friend accepts who you are, but also helps you become who you should be.

En nu, 1 jaar later, hebben Pieter en ik, iets meer dan 2 weken geleden, elke dag wel eventjes, op het meer Jerisjärvi gestaan. Om te vissen, te genieten, het meer over te steken om ergens naartoe te gaan of om even af te koelen na een warme sauna.

De magie leek als vanzelf zijn werk te doen. Niet alleen Pieter zijn vriendschap met zijn “best shaman friend from Lapland” en zijn familie werd hechter, maar deze vriendschap breide zich uit richting Dave (mijn man) en mij. Het voelde al heel snel als “thuis”.

Alsof dat het een droom was, werd er een zaadje gepland voor een “Meant4Life in Lapland”.

Misschien ligt het aan mij, maar wie had ooit kunnen denken dat zulke bijzondere dingen zouden kunnen gaan gebeuren.

And they lived long and happily ever after…

Ah, ho wacht eens even…dit verhaal was toch een sprookje? Maar eh, waar is dan de “boze heks of wolf” gebleven? Het kan toch niet nu al afgelopen zijn met een “en ze leefde nog lang en gelukkig”?

Ik heb even moeten denken of ik dit gedeelte van het verhaal wel zou vertellen, het is nogal persoonlijk, maar het heeft wel ECHT geleid tot het uiteindelijke zeer mooie einde en bevat eigenlijk de “diepere” boodschap achter dit verhaal over vriendschap. Dus ja, ook het verhaal over “de boze heks” (of wellicht kunnen we het beter het verhaal van de “gemene vrouwelijk trol” noemen aangezien deze onder de grond woont aan het meer Jerisjärvi), zal ik je niet geheel onthouden.

“Only best friends will tell you the truth and bear to risk of losing the friendship, because they can’t afford to watch you lose your life.” – Terry Mark

Ze zeggen vaak: “Als je je relatie wilt testen, dan moet je met elkaar op vakantie gaan.” Dat geldt niet alleen voor liefdes relaties, maar ook voor vriendschappen. Tijdens vakanties zit je vaak 24x7 bij elkaar en “je anders voordoen” dan je bent zit er dan echt niet meer in.

Nou was dit voor Pieter, Dave en mij niet de eerste keer, maar wellicht dat, juist doordat we elkaar al zo goed kennen, we ook heel goed en snel aanvoelen wanneer er (persoonlijke) dingen bij elkaar spelen.

En dan komt het erop aan. Eén, heb je de moed om oprecht eerlijk tegen elkaar te zijn en twee, heb je de moed om dit ook oprecht te ontvangen. Ofwel, durf jij de ander jouw “betoverde spiegel” te laten zijn? Die spiegel die altijd de waarheid zegt?

Mirror, mirror on the wall, who’s the fairest of them all?

Hoe reageer jij, als de boze koningin in Sneeuwwitje (of het onder Sneeuw bedolven Lapland), wanneer je van de Spiegel hoort dat je niet meer de “mooiste” bent?

Ga je in de aanval en is het einde van Sneeuwwitje (ofwel de vriendschap) in zicht? Of kijk je even diep naar binnen, zoek je naar de waarheid en ga je ervoor zorgen dat de Spiegel voortaan kan zeggen dat zowel jij als Sneeuwwitje de mooiste zijn?

A happy ending after all

Voor de laatste optie werd gekozen in dit verhaal.

En wat het mooiste is van dit allemaal.

Is niet alleen het echt gebeurde sprookje in Winter Wonderland.

Maar een diepere en hechtere vriendschapsband.

Laat jouw vrienden ook je spiegel zijn.

Groei en beleef samen avonturen, ook al doet de waarheid soms pijn.

En ben je verdrietig of zit je in een dal.

Met ware vrienden krijg je een “happy ending after all”.